Yavru ve Yetişkin Köpeklerde Hem İç Mekanda Hem Dış Mekanda Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir

İlk kez köpek sahiplenmiş bir çok ailenin, köpeklerinden erken dönemde ayrılma nedeni genellikle tuvalet eğitiminin verilememesidir. Bu yazımızda sizlere; ister bahçenizde ister ev içinde beslediğiniz köpeğinize tuvalet eğitimi, en etkili ve en kısa yoldan nasıl verilir’i anlatmaya çalışacağım…

Yavru ve Yetişkin Köpeklerde Hem İç Mekanda Hem Dış Mekanda Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir

Aslında biraz dikkat ve doğru zamanlama ile üstesinden kolaylıkla gelinebilecek olan tuvalet alışkanlığı, yavru köpeğin eve gelişiyle birlikte hemen başlanması gereken bir disiplindir.
​Yavru köpeğin tuvalet alışkanlığını doğru şekillendirebilmesi ve verilen eğitimden en etkili ve kısa zamanda netice alınabilmesi için;

  • Yavrunun ev içerisinde yaşadığı alanın belli ölçülerde sınırlandırılması,
  • Hayvan sahibinin mama saatlerini düzenlemesi,
  • Doğru zamanlarda tuvaletini istenen alana yönlendirilmesi.

şeklinde üç aşamada kolayca şekillenecektir. Bu ana maddeleri iki başlık altında açıklamaya çalışacağız.

Yavru Köpeklerde Ev İçi Tuvalet Eğitimi

Ev içerisindeki eğitimin temelini, alan sınırlandırmak olarak kabul edebilirsiniz. Alan sınırlandırmak için köpek çitleri kullanabileceğiniz gibi evinizde bulabileceğiniz benzeri eşyalar ile barikat kurup bu işlemi yapabilirsiniz. Bu alanın yarısını köpeğinizin tuvaletini yapacağı bölge olarak belirlemeniz gerekiyor. Bunun için çiş pedleri veya gazete kağıdı kullanabilirsiniz.Bu durumla sınırlandırdığımız alanı ikiye bölmüş oluyoruz. Tuvaletini yapması gereken bölüm (Kirli Bölüm) ve yapmaması gereken bölüm (Temiz Bölüm) olarak.

Alan belirlerken unutmamanız gereken iki husus;

  • Bir, sizin her an görebileceğiniz ve tuvalet sonrası hemen müdahale edebileceğiniz bir yer olmalı.
  • İki, bu sınırlandırılmış alanı eğitim amacı ile kullanmalısınız. Ceza vermek, köpeğin kısa bir süre kapalı kalmasını sağlamak gibi farklı amaçlar için kullanıp bu alanı köpeğinizin bilinç altına ceza alanı olarak yerleştirmemelisiniz.

İkinci aşama; yavrunuzun beslenme saatlerini belirlemek olacaktır. Bu konuda “Yavru Köpek Bakımı” isimli yazımızdan yardım alabilirsiniz. Beslenme saatleri düzene oturmuş yavrularda beslenmeden sonra 5 ile 10 dk arasında tuvalet ihtiyacı oluşacaktır. İşte bu süre bizim eğitimi vereceğimiz en önemli zaman dilimidir.

Artık işimiz çok kolay. Beslenme sonrası köpeğinizi sınırlandırılmış alana koymanız ve beklemeniz gerekecektir. Sizden rahatsız olduğunu hissederseniz biraz mesafeli durmaya özen gösteriniz.

Köpeğiniz çiş pedine tuvaletini yaptığında (ilk başlarda tamamen tesadüfen) hemen güzel sözlerle, ödül mamaları ile ödüllendiriniz. Aksi durumda ceza vermeden, sadece bu durumdan hoşnut olmadığınızı ifade eden mimik ve “hayır” gibi belirlediğiniz bir kelime kendinizi ifade ediniz. İnanın sizi ve mimiklerinizi anlayacaktır. Hemen ardından köpeğinizin sizi gördüğünden emin olarak dışkı veya çişi, çiş pedinin üzerine (tuvaletini yapmasını istediğiniz alana) taşıyınız.

Okuduğunuzda zorlanacağınızı düşünüyor olabilirsiniz ancak şunu söylemeliyim ki; bu uygulamayı her öğün tekrar ettiğinizde; köpeğiniz sizin ne istediğinizi, sizin nasıl mutlu olduğunuzu anlayacak ve koşulsuz bir şekilde bu ilişkiyi güçlendirmek ve sizi daha fazla mutlu etmek için bunu kısa sürede bir alışkanlık haline getirecektir.

Sınırlandırılmış alan dışında kaza ile bir yere tuvalet yaptığında da yine temiz bölgeyi kirlettiğinde verdiğiniz tepkiyi veriniz ve o alanı kolonya ile siliniz.

Not: Eğitim süresince yaşanan kazalardan sonra temizlik işleminde amonyak içerikli maddeler kullanmayınız. Amonyak köpekleri temizlediğiniz alana tekrar tuvalet yapmaya teşvik edecektir. “Tuvalet Eğitim Spreyi” olarak satılan ürünlerin içerisinde yüksek oranda amonyak bulunur

Yavru Köpeklerde Ev Dışında Tuvalet Eğitimi

Yavru köpek besleme düzeni çok sık (günde 4 -6 öğün) olduğu ve aynı oranda tuvalet ihtiyacı duyacağı için köpeğiniz yaklaşık olarak 6 aylık olana kadar dışarıda tuvalet eğitimi vermek biraz zor olacaktır.

Başlangıçta günlük öğünlerini sabitlediğiniz köpeğinizi belli bir program dahilinde, aynı saatlerde aynı alana çıkarmanız gerekmektedir. Sıkıcı gibi görünse de bu sistemi en az 3 ay kadar atlamadan sürdürmelisiniz. İlk haftalarda günde 4 kez olan ve ortalama 30-60 dakika arası değişen dışarı çıkış periyotları her ay bir sefer azalarak en sonunda sabah ve akşam olmak üzere köpeğinizin ömrü boyunca devam etmelidir.

Tuvalet eğitimi oturana kadar hayvan sahiplerinin en sık yaptığı hatalardan biri köpeklerini tasma ile dışarı çıkardıklarında farklı alanlara götürmeleri ve uzun yürüyüşler yaparak aynı zamanda tuvalet ihtiyacını çözmesini beklemeleridir. Böyle bir durumda heyecanlı köpeğiniz ilgisini çeken çevreyi izlemekle, kelebek-kuş kovalamakla yetinecek ve tuvaletini eve saklayacaktır.

Köpeğinizin tuvalet ihtiyacını giderebileceği güvenli alanı bulduktan sonra bu dönemde düzenli olarak aynı noktaya gitmelisiniz. Eğer mümkünse, köpeğinizi serbest bırakmalı ya da tasmasını mümkün olduğunca uzun tutmalısınız. Bu süre içerisinde çevresiyle iletişime geçebilmesi için onunla ilgilenmemelisiniz.

Başlangıçta evi tuvalet için doğru yer olarak öğrenmiş olan köpeğiniz dışarıda olduğu sürece tutmaya çalışacaktır. İlk tuvaletini “kazara” dışarı yaptıktan sonra köpeğinizi ödüllendirirseniz, arkası çok hızlı gelecektir.

Özellikle dişi köpekler sahipleri çok yakınken tuvaletlerini yapmaya çekinebilirler; buna da küçük bir nüans olarak dikkat etmelisiniz.

Evde veya dışarıda, tuvalet eğitimi süresince kontrol edilmesi en zor olan, gece sabaha kadarki zaman dilimidir. Bunun için köpeğinizi evde bağlayabilir ya da “crate” denilen büyük köpek kafeslerinden edinip köpeğinize gece içinde uyuyacağı bir “oda” verebilirsiniz. Eğer bu iki yol size acımasız geliyorsa, ilk tuvalet genelde sabah 05:00 civarı şekillendiğinden, zamanınızı buna göre ayarlamanız gerekmektedir.

Basit bir rutin oluşturursanız ve köpeğiniz bunun bozulmayacağından emin olursa, tuvaletini tutmaya başlayacaktır. Dönem dönem mucizevi şekilde çözülmüş gibi görünse de, bu süreç köpeğiniz cinsel olgunluğa erişinceye kadar asla istediğiniz kadar düzgün olmayacaktır. Sabırlı olmalısınız.

Evde her dakika çiş temizlerken tuvalet eğitimi gözünüze imkansız gibi görünse de, bir gün bir bakacaksınız ki köpeğiniz asla eve tuvalet yapmayan akıllı bir çocuk olmuş.

Not: Dışarıda tuvalet eğitiminin temel taşı sokağı da evinizmiş gibi temiz bırakmaktır. Köpeğinizin yapmış olduğu dışkıyı bir kağıt parçası veya poşet ile toplayıp mutlaka çöpe atın.