Leishmaniasis Hastalığı
Layşmanyaz
Leishmaniasis Hastalığı, zoonoz karakterli parazit kökenli bir deri hastalığıdır. Tropikal bölgelerde ve Akdeniz ülkelerinde sık görülen bu hastalık, kedilerde çok nadir olarak görülmektedir.
Hastalık etkeni
Hastalığın etkeni bir protozoon olan Leishmania’dır. Kedilerde hastalığa neden olan türler Leishmania canis (leishmania donovani) ve Leishmania tropica’ dır.
Hastalığın bulaşma şekli
Hastalık phlebotomus türü keneler, tatarcık ve kum pireleri gibi kan emen sinekler yoluyla bulaşmaktadır. Köpeklerde kedilere oranla daha sık görülmektedir. Hastalık etkeni bulaştıktan sonra kuluçka süresi haftalar hatta yıllar sürebilmektedir. Buna karşın hastalığı geçirenler ise bağışıklık kazanmaktadır.
Hastalığın gelişimi
Hastalık etkenini taşıyan insektisitlerin ısrması ile bulaşan etken 1 ay ile 1 yıl arasında değişen bir kuluçka süresi geçirir. Isırılma bölgesinde hücre bağışıklık sistemi yeterli ise lezyonlar lokalize olur. Bağışıklık yetersiz ise lezyonlar hızla yayılır. Hastalığın seyri genellikle kötüdür ve nüksler söz konusudur. Hastalık genellikle medikal tedaviye olumlu cevap vermez.

Hastalığın belirtileri
Yaygın olarak deri lezyonları görülmektedir. Özellikle dudaklar, burun, göz kapağı ve kulak uçlarında nodül ve kabuklu ülserler şekillenir. Ayrıca sistemik belirtiler olarak kilo kaybı, topallık, dalak ve karaciğerde büyüme görülebilir.
Hastalıktan korunma
Hastalığın erken teşhis edilmesi ve koruyucu hekimlik hastalığın önlenebilmesinde büyük önem taşımaktadır. Taşıyıcı olan insektisit mücadelesi dikkat edilmesi gereken en önemli konudur. Özellikle hastalık bulunan bölgelerde konaklama durumu söz konusu olduğunda böcek ilacı ile ilaçlanmış sineklik altlarında uyuyarak hastalıktan kısmen korunabilirsiniz
Sonuç
Ülkemizde ve özellikle kedilerde oldukça nadir olarak görülen hastalığın seyri genellikle kötüdür.
Makale içerikleri yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar doktor uyarısı ya da önerisi değildir.