Kist Hidatik


Echinococcosis veya  Kistik Ekinokokkoz

Kist Hidatik (Kistik ekinokkozis), ülkemizde, özellikle hayvanlarda çok yaygın olması nedeniyle, önemli halk sağlığı sorunlarına neden olan ve ciddi ekonomik kayıplara yol açan zoonotik karakterli bir hastalıktır.

Hastalık etkeni

Kist Hidatik hastalığının etkeni Echinococcus Multilocularis isimli bir parazittir. Erişkin hali köpeklerde yaşayan bu parazitin kedilere bulaşması ara konakçısı olan fareler aracılığı ile olmaktadır.

Hastalığın gelişimikist hidatik yaşam döngüsü

Kedi veya köpeklerin dışkısı ile atılan yumurtaların ara konakçı fareler tarafından alınması ve vücudunda bu kisti taşıyan farenin kediler tarafından yenilmesi ile kediye bulaşır. Parazit kedilerin bağırsağında gelişerek yaklaşık 2 aylık bir sürede erişkin şeklini alır. Kedinin dışkısı ile dışarı atılan yumurtaların tekrar fareler ve kediler tarafından alınması ile döngü devam eder.

Farelerin ve fare ile beslenen kedilerin insan ile teması fazla olmadığından, insanlara bulaşma oranı oldukça düşüktür.

Ancak bulaşma olduğu durumlarda insanlarda karaciğer ve akciğer başta olmak üzere karın zarı (periton), kemik, göz yuvası, böbrek, beyin, kalp ve yumurtalıklar gibi organlarda da kist hastalığı adıyla bilinen Kist Hidatik yerleşebilir.

Kedilerde hastalığın belirtileri

Paraziti taşıyan kediler ve köpeklerde belirgin bir problem yaratmaz. Görülebilecek tek bulgu dışkı ile atılan halka veya yumurtalar olabilir. Bunlar uygun bir anti-paraziter ilaç uygulaması ile giderilebilir.

Yıldız ile işaretli koyu gri yuvarlak alan karaciğer içinde yerleşen kist hidatiği göstermektedir.
Yıldız ile işaretli koyu gri yuvarlak alan karaciğer içinde yerleşen kist hidatiği göstermektedir.
İnsanlarda hastalığın belirtileri

Kist Hidatik parazitinin karaciğer yerleşiminde karnın sağ üst kısmında ağrı, bulantı, kusma ve bazen kaşıntı, sarılık gibi belirti görülür. Akciğer tutulumunda solunum sıkıntısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi ve göğüs ağrısı olabilir.
Diğer organ ve sistem yerleşimlerinde de bu bölgelere ait tablolar ortaya çıkar. Örneğin kafa içi yerleşimlerinde; baş ağrısı, kusma, şuur kayıpları görülebilir. Kalp yerleşimlerinde; kalp ritm bozuklukları, enfarktüs bulguları, hatta kalp duvarında yırtılma olabilir. Kemik yerleşimlerinde kırıklar olabilir. Kist patladığında alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir.

Hastalıktan korunma
  • Kedilerin enfekte organları (akciğer, karaciğer gibi) yemesi engellenmelidir. Ayrıca bu tür sakatatlar sağlıklı da olsalar çiğ olarak verilmemelidir.
  • Gıda maddesi olarak tüketilen meyve ve sebzeler çok iyi yıkadıktan sonra yenilmelidir.
  • Kedilere parazitlerin yumurtalarına karşı düzenli olarak ilaç verilmelidir.
  • Bu amaçla kullanılan ilaçların kullanım aralığı; hastalığı kapma riski, yaşadığı çevre ve diğer faktörlere göre değişebilse de genelde 3 ay ile 6 aydır.
Tedavi

Kist hidatik’te ilaç tedavisi mümkündür ancak çok az etkilidir.
İlaç ile tedavi olmayan kist hidatik (ki çoğunluğu ilaçla tedavi olamaz) için iki ayrı tedavi yöntemi vardır.
Biri ameliyat (genel cerrahi tarafından yapılır) diğer de girişimsel radyoloji tarafından yapılan perkütan tedavisi ya da ameliyatsız iğne tedavisidir.

Sonuç

Kedilerinizin bu hastalığa karşı her an enfekte olabileceğini düşünerek, paraziter uygulamalarını kullandığınız ilacın kaliteli olmasına dikkat etmeliyiz. Ayrıca kullandığımız ilacın prospektüs bilgilerine göre ekti ettiği süre sona ermeden önce tekrarlamalıyız.
Günümüzde kedilerde enjeksiyon veya tablet yutturma zorluğunu ortadan kaldıran, kaliteli bazı ilaç firmaları hem iç hem dış paraziter ilaçlarını Ense Damlası olarak üretmektedir.

Makale içerikleri yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar doktor uyarısı ya da önerisi değildir.Makale içerikleri yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar doktor uyarısı ya da önerisi değildir.