Resimdeki kediyi görünce insanların bu sorunun cevabını çokta merak etmeyeceklerini sanıyordum. Ancak bu yazıyı okuduğunuza göre; demek ki merak ettiniz 🙂 Bu iyi haber çünkü siz kedinizin veya köpeğinizin sağlığını önemsiyorsunuz. O zaman yazımızın devamında bu sorunun cevabını bulmaya çalışalım. Evcillerimize Kıyafet Giydirmek Ne Kadar Doğru?

kıyafetli tatli köpek
köpeğimize Kıyafet Giydirmek

Sevgili okurlarımız, zaman zaman bizler kendimize hoş gelen şeyleri doğru-yanlış ayırt etmeksizin yapmak ister ve hatta çoğu zaman da yaparız. Kedilerimize veya köpeklerimize kıyafet giydirmekte bunlardan biridir. Çoğumuz evcillerimize kıyafet giydirirken kendi hoşnutluğumuzu dikkate alıp, onların duygu durumunu ve sağlığını pekte dikkate almayabiliyoruz.

Peki evcillerimize kıyafet giydirmek sağlıklı mıdır?
Bu konuda sıkça farklı görüşler duymuş olduğunuzu tahmin ediyorum. Soğuktan korundukları için sağlıklı olduğunu düşünenlere, yağmurda tüylerinin ıslanmasını engellediği için kokmamasını (!) sağladığını düşünenlere veya canlarımızın tamamen dış etkenlere karşı koyabilecek şekilde yaratıldıklarını ve en zorlu şartlara bile karşı koyabileceklerini bu nedenle kıyafet ve benzeri takıların tümünün gereksiz ve hatta tamamen zararlı olduğunu iddia edenlere tanık oldum çok kez.

Hayvanların dış koşullara uyum sağlayacak şekilde yaratılmış oldukları doğru elbette. Ancak onları doğal ortamlarından alıp evcilleştiren bizler, bu canların sert ve zorlu doğal şartlara karşı koyma kabiliyetlerini nispeten kaybetmelerine sebep olduk. Tıpkı alçıya alınan kolumuzun kas ve kemik yapısının kısa sürede zayıflaması gibi tüm canlı metabolizmaları, az kullanılan, hiç kullanılmayan organlara ehemmiyet vermez ve bu kullanılmayan uzuv zamanla birçok özelliğini yitirmeye başlar.

Ayrıca yapay yöntemlerle (Genetik Mühendisliği gibi) tamamen tüysüz, az tüylü veya çok sık tüylü hayvanların da var olduğunu düşününce işler biraz daha karışıyor sanırım.

Hayvanları mutlu eder mi?
Doğal bir ortamda, istisnai örnekler dışında bir hayanın kendine kıyafet benzeri nesneler ya da takılar taktığını göremezsiniz. Dolayısıyla hayvanların kıyafet giydirildiğinde mutlu olduklarını düşünmek pek doğru olmaz. Daha çok giydirilen kıyafet genelde hareketlerini kısıtladığı ya da zorlaştırdığı için rahatsız olabilir. Kıyafetten sarkan bazı kumaş parçalarıyla ya da incik boncuklarla hayvanınız oynadığında ‘yeni kıyafetini sevdi’ gibi yanılgıya düşebilirsiniz ancak bu kıyafeti sevdiği için değil onu bir oyuncak olarak gördüğü için geçici bir ilgidir.
Bunun yanında rahatsız olduğuna dair hiçbir tepki vermeyen evcillermiz de hayli fazladır
Peki evcillerimize kıyafet giydirmek için nelere dikkat etmelisiniz?
  • Evcilimizin genetik ve fiziksel özelliklerini göz önünde bulundurunuz. Çok kısa tüylü olması, uzun tüylü olması, sık veya seyrek tüylü olması gibi.
  • On anki dış ortamın evcilimizin yaşam ortamına göre kabul edilebilir bir ısı farkına sahip olmasıdurumnunda kıyafet giydirmeyebilirsiniz.
  • Giydirdiğiniz kıyafetin kedinizin veya köpeğinizin hareketlerini kısıtlamadığından emin olmanız gerekir.

Yukarıda saydığımız maddelere dikkat etmeniz durumunda evcillerinize kıyafet giydirmekte özgürsünüz